Pieczeń mięsna z wkładką jajeczną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masa mięsna: Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Wszystkie składniki zmielić w maszynce do mielenia wraz z bułką, cebulą i czosnkiem. Połączyć z roztrzepanymi jajkami, doprawić do smaku.
2.Masa mięsna: Jajka i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać razem z surowym jajkiem. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3.Do keksówki pokrytej papierem do pieczenia wyłożyć połowę masy mięsnej. Na niej delikatnie rozsmarować wkładkę jajeczną i ponownie nałożyć masę mięsną. Wierzch udekorować pieprzem w ziarnach i plasterkami pieczarek. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać około 45- 50 minut. Następnie wyłączyć piekarnik i zostawić w nim mięso jeszcze przez około 10 minut.
Komentarze