Piankowiec

4.5 (157 ocen)

  • 55 min

Lekki i smaczny. Wskazany na wszelkie uroczystości.

  • 55 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    8 łyżek cukru
    4 łyżki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    Pianka:
    500ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
    galaretka cytrynowa
    galaretka truskawkowa
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Desery Pianka

Piankowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka oddzielić od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodać cukier i żółtka. Następnie obie mąki przesiane i wymieszanie z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Wylać na blachę (25x35 ) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 30minut w temperaturze 180°C .
  • 2. Pianka: Każdą galaretkę zalej 125ml wrzątku i mieszając dokładnie rozpuść. Ostudź mieszając cały czas. Schłodzone mleko ubij na pianę. Połowę zmiksuj z galaretką truskawkową, a resztę z cytrynową. Gdy pianki zaczną tężeć ostrożnie wylej na ciasto (tak, aby utworzyły 2 kolorowe warstwy). Wstawić do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować