Ciasto śnieżka

4.5 (157 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto puszyste .

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na biszkopt orzechowy

    jajka 5
    orzechy 6 łyżek (orzechy zmielone)
    bułka tarta 2 łyżki
    cukier kryształ 3 łyżki
    mąka pszenna 1 łyżka
    proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

    Składniki masa ze śnieżek wiśniowa

    bita śmietana w proszku 1 opakowanie
    mleko 3,2% 1 szklanka
    galaretka wiśniowa 1 opakowanie

    Składniki śnieżka agrestowa

    galaretka agrestowa 1 opakowanie
    mleko 3,2% 1 szklanka
    bita śmietana 1 opakowanie

    Dekoracje /dodatki

    cukierki kuleczki 1 opakowanie małe
    czekolada mleczna 1 tabliczka
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto śnieżka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • krok 1 1. Na samym początku ubijamy białka na sztywno . Stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier i dalej ubijamy. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką , bułką tartą i delikatnie dajmy do masy i mieszamy. Na sam koniec dajemy zmielone orzechy i mieszamy.
  • krok 2 2. Gotową masę wylewamy na wysmarowaną formę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25-30 minut w temperaturze 170 stopni.
  • krok 3 3. Wykonanie masy śnieżka wiśniowa :
    Śnieżkę ubijamy z mlekiem ,wlać tężejącą galaretkę .I odstawić do stężenia. Tak samo robimy ze śnieżką agrestową.
  • krok 4 4. Najpierw na biszkopt wylewamy śnieżkę agrestową i na piankę dajemy startą czekoladę. Zaś na czekoladę dajemy śnieżkę wiśniową.
  • krok 5 5. Wierzch ciasta dekorujemy kolorowymi cukierkami kuleczkami.Gotowe ciasto chłodzimy około 2 godziny do lepszego stężenia śnieżek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować