Niezwykle proste danie, ale przepyszne! Każdy bez trudu może je zrobić.
Składniki:
makaron penne (ok. 2 garści na osobę)
ok. 330 ml przecieru pomidorowego
pół cebuli
ząbek czosnku
słodka i ostra papryka w proszku
sól, świeżo zmielony pieprz
bazylia, oregano, tymianek
ok. 20 g świeżo startego parmezanu (u mnie mój ukochany pecorino romano)
oliwa z oliwek do podsmażenia cebulki
Penne w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy przecier pomidorowy, zioła, przyprawy i całość przez chwilę trzymamy na wolnym ogniu, aż sos się zredukuje. W międzyczasie gotujemy w lekko osolonej wodzie makaron. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy starty ser. Całość mieszamy aż sos otoczy każdy makaronik:-)
Komentarze