Domowa Granola

4.5 (182 ocen)

W sam raz na śniadanie. Z ulubionymi dodatkami. W połączeniu z jogurtem naturalnym smakuje rewelacyjnie!

Składniki:

  • 250 g płatków owsianych górskich
    3 łyżki wiórków kokosowych
    100 g orzechów włoskich
    50 g suszonej papai
    50 g żurawiny
    0,5 szklanki miodu
    1/3 szklanki brązowego cukru
    1/4 szklanki oleju
    łyżka ekstraktu waniliowego
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Domowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Domowa Granola 1. W misce mieszamy orzechy, płatki i wiórki. Do garnuszka wlewamy miód, wsypujemy cukier, ekstrakt oraz olej i podgrzewamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

    Płynną masę mieszamy z płatkami, orzechami i wiórkami.

    Granolę wysypujemy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy na ok 2 - 3 cm placek.

    Wstawiamy do piekarnika na ok. 20 - 30 minut (do momentu zrumienienia), temp. 170 stopni. Co 6 -7 minut mieszamy uważając szczególnie na brzegi, które lubią się przypalać.

    Po wyjęciu z piekarnika masa powinna ostygnąć. Będzie tworzyła blok, który należy połamać. Do pokruszonej granoli dodajemy papaję i żurawinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować