Idealna na zimowy obiad, sycąca, aromatyczna za sprawą boczku i serów.
60 min
Składniki:
15 dag makaronu penne
ok. 10 dag boczku pokrojonego w kostkę
1 mała cebula
100 ml mleka
100 ml kremówki (30%)
20 g masła
1 łyżka mąki
50 g parmezanu (u mnie grana padano)
40 g sera pleśniowego (u mnie rokpol - można zastąpić, jeśli nie lubimy pleśniowych innym wyrazistym serem)
łyżka bułki tartej
szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
świeżo zmielony pieprz
sól
kilka gałązek tymianku i kilka listków bazylii
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy uważając, aby nie był rozgotowany. Powinien być lekko twardawy (w trakcie pieczenia w piekarniku osiągnie idealną miękkość).
Boczek podsmażamy aż będzie rumiany, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż do zarumienienia. Odstawiamy (najlepiej wyłożyć na ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu).
W tym czasie przygotowujemy beszamel. W rondelka wkładamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mleko, lecz nie wszystko na raz, tylko stopniowo, aby nie dopuścić do powstania grudek. Po wlaniu całego mleka, dodajemy kremówkę i cały czas mieszamy. Gdy całość przybierze jednolitą konsystencję, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz startą gałkę. Następnie dodajemy 2/3 startego parmezanu oraz sera pleśniowego. Całość mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa.
Do makaronu dodajemy boczek z cebulą oraz masę serowo-mleczną i całość mieszamy, aby makaron był oblepiony sosem.
Makaron wykładamy do formy wysmarowanej masłem, posypujemy tymiankiem, bułką tartą i na samym końcu resztą parmezanu. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach, aż wierzch będzie przyrumieniony.
Porady
Pamiętajmy, że makaron powinien być lekko twardy, w trakcie pieczenia osiągnie idealną miękkość
Komentarze