Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami

4.5 (167 ocen)

  • 60 min

Idealna na zimowy obiad, sycąca, aromatyczna za sprawą boczku i serów.

  • 60 min

Składniki:

  • 15 dag makaronu penne
    ok. 10 dag boczku pokrojonego w kostkę
    1 mała cebula
    100 ml mleka
    100 ml kremówki (30%)
    20 g masła
    1 łyżka mąki
    50 g parmezanu (u mnie grana padano)
    40 g sera pleśniowego (u mnie rokpol - można zastąpić, jeśli nie lubimy pleśniowych innym wyrazistym serem)
    łyżka bułki tartej
    szczypta świeżo startej gałki muszkatałowej
    świeżo zmielony pieprz
    sól
    kilka gałązek tymianku i kilka listków bazylii
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z boczkiem i serami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekanka makaronowa z serami 1. Makaron gotujemy uważając, aby nie był rozgotowany. Powinien być lekko twardawy (w trakcie pieczenia w piekarniku osiągnie idealną miękkość).
    Boczek podsmażamy aż będzie rumiany, dodajemy cebulkę pokrojoną w kostkę. Smażymy aż do zarumienienia. Odstawiamy (najlepiej wyłożyć na ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu).
    W tym czasie przygotowujemy beszamel. W rondelka wkładamy masło, roztapiamy, dodajemy mąkę i mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie dodajemy mleko, lecz nie wszystko na raz, tylko stopniowo, aby nie dopuścić do powstania grudek. Po wlaniu całego mleka, dodajemy kremówkę i cały czas mieszamy. Gdy całość przybierze jednolitą konsystencję, dodajemy sól, świeżo zmielony pieprz oraz startą gałkę. Następnie dodajemy 2/3 startego parmezanu oraz sera pleśniowego. Całość mieszamy, aż powstanie gęsta jednolita masa.
    Do makaronu dodajemy boczek z cebulą oraz masę serowo-mleczną i całość mieszamy, aby makaron był oblepiony sosem.
    Makaron wykładamy do formy wysmarowanej masłem, posypujemy tymiankiem, bułką tartą i na samym końcu resztą parmezanu. Pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach, aż wierzch będzie przyrumieniony.

Porady

Pamiętajmy, że makaron powinien być lekko twardy, w trakcie pieczenia osiągnie idealną miękkość

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować