Pękające ciasteczka

5 (1 ocen)

  • 30 min

Szybkie, tanie, łatwe a przy tym bardzo smaczne i efektowne :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki na ok. 40-50sztuk

    200 g gorzkiej czekolady
    75 g masła,
    ½ szklanki cukru
    1 ½ szklanki mąki 2 jajka
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    ¾ łyżeczki proszku do pieczenia
    ¼ łyżeczki soli
    Cukier puder do obtoczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciastka

Pękające ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * W rondelku roztapiamy masło i dodajemy czekoladę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Studzimy.
    * Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
    *Dodajemy ekstrakt waniliowy i przestudzoną masę czekoladową.
    *Do powstałej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sól. Mieszamy, aż składniki się ładnie połączą. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
    *Po wyjęciu z lodówki formujemy niewielkie kuleczki, grubo obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blachę w niewielkiej odległości od siebie. Podczas pieczenia kuleczki troszke się spłaszczą, a ciasteczka będą pękać :)
    *Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 12-15minut

    Smacznego :)

Porady

Ciasteczka trzeba disc grubo obtoczyć w cukrze pudrze, bo jeśli będzie go za mało ciasto go wchłonie i ciasteczka nie będą tak efektowne. Formuje się kulki. Jeśli kulki będą spłaszczone ciasteczka nie będą miały pęknięć.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować