Meksykańskie trzy mleka

4.46 (156 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

W oryginale Tres Leches. Suche a jednocześnie wilgotne ciasto do zrobienia którego potrzebujemy trzy rodzaje mleka :)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka maki
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/4 łyżeczki soli
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka aromatu waniliowego
    240ml mleka
    1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
    1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
    500 ml śmietany kremówki
    4-5 łyżek cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.46 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Meksykańskie trzy mleka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Wymieszać w misce make, proszek i sól
    * Białka ubijamy na sztywno z 2 łyżkami cukru
    * Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem na gładka masę i polewamy stopniowo mleko.
    * Masę z żółtek łączymy z suchymi składnikami. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy całość do uzyskania jednolitej konsystencji.
    *Blachę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Wylewamy ciasto i pieczemy w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut (do suchego patyczka)
    *Po wyjęciu z piekarniki odstawiamy do wystygnięcia
    *Ciasto wyjmujemy na na tace/talerz/blachę z podwyższonymi bokami do góry spodem ciasta. I nakłuwamy gęsto widelcem lub patyczkiem.
    * Do miski wlewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone oraz pół szklanki śmietany kremówki. Całość dokładnie mieszamy.
    * Mlecznym płynem nasączamy dokładnie ciasto. czynność powtarzamy kilkukrotnie, żeby ciasto dokładnie nasiąkło i było wilgotne. Zostawiamy na 20-30 minut.
    * W osobnym naczyniu ubijamy pozostałą śmietanę kremówkę z cukrem pudrem.
    *Ciasto kroimy na kwadraty i na każdy nakładamy masę śmietanową. Całość można dowolnie udekorować wg gustu i uznania :)
    Smacznego

Porady

Użyłam blachy o wymiarach 30x35 cm. Zamiast mąki można użyć kaszy manny. Najlepiej wyłożyć ciasto na tace/talerz/blachę z podwyższonymi brzegami, bo wtedy można ciasto zalać masą mleczną i pozostawić do jej wchłonięcia. Pamiętajmy, żeby śmietana nie była zbyt słodka, bo jest ona tylko uzupełnieniem :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Meksykańska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować