Bezowe bombardini

4.5 (140 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Bezowy torcik eksperymentalny który okazał się przepyszny i na pewno zagości na stałe w mojej książce kulinarnej

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Na 4 blaty bezowe:
    6 białek
    ok. 2 szklanki pudru
    1 łyżeczka soku z cytryny
    2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej

    Masa śmietanowa:
    400g kremówki
    1opakowanie mascarpone
    cukier puder
    1-2 kieliszków advocatu

    Mus malinowy:
    2-3 garście malin
    cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Zobacz również:

Desery Bezy Beza

Bezowe bombardini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. * Białka ubić na sztywno i cały czas miksując dodawać stopniowo cukier puder a na sam koniec mąkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
    * Masę rozsmarować na blaszce wyłożonej papierem (4 blaty masy bezowej) i piec w temperaturze 120 stopni z termoobiegiem 1-1,5 godziny
    * Do garnuszka wrzucić maliny, zasypać cukrem i gotować kilka minut. Kiedy zmiękną przetrzeć blenderem.
    * Śmietanę ubić na sztywno i dodać z mascarpone oraz cukier puder (ilość wg uznania i uwielbienia do słodkości ;) ) na sam koniec dodać advocat (też wg uznania ;) ja dodałam 2 kieliszki )
    *Kiedy blaty bezowe wystygną rozsmarować mus malinowy a następnie masę śmietanową. Posypać startą czekoladą.
    *Całość przykryć drugim blatem bezowym i zjeść :)

Porady

Ja zrobiłam dwa mniejsze prostokątne torciki po 2 bezy na tort. Jeśli ktoś chce można zrobić z tych składników dwa większe okrągłe blaty. Ciasto najlepsze jest drugiego dnia po schłodzeniu ;) Śmietana do masy powinna być schłodzona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

4.47 (207 ocen)

Lizaki bezowe róże

To może cię zainteresować