mąka 1,5 szklanki
drożdże 2 dag
śmietana 2 łyżki
jajka 1 sztuka
parówki 8 sztuk
pieczarki duże 15 sztuk
pieprz do smaku
sól do smaku
cebula 1 sztuka
starty żółty ser 10 dag
masło 1 łyżka
Paszteciki z parówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, margarynę i drożdże posiekać nożem. Dodać śmietanę, sól i jajko. Zagnieść ciasto i schłodzić ok 2 godzin w lodówce. Pieczarki umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie przesmażyć na patelni na łyżce masła. Zostawić do ostygnięcia. Dodać pokrojoną cebulę, sól i pieprz do smaku. Rozwałkować schłodzone ciasto na grubość ok 0, 5 cm. Kroić na paski o szerokości 15 cm (w zależności od ilości farszu). Na paski rozkładać pieczarki, żółty ser i parówki. Zwijać w roladkę. Wystający brzeg ciasta smarować białkiem. Zlepić. Kroić na kawałki o długości6 - 8 cm. Małe paszteciki posmarować jajkiem i piec w piekarniku do zrumienienia.
Komentarze