Parówkowe leczo...

4.5 (157 ocen)

  • 30 min

Idealny przepis na szybki i sycący obiad. Danie posiada także dodatkową zaletę: im więcej razy odgrzewane, tym jest lepsze... tak jak bigos :)

  • 30 min

Składniki:

  • 8 parówek
    3 czerwone papryki
    1 duża cebula
    2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
    1/2 kostki mięsnej
    sól, pieprz czarny i ziołowy, papryka słodka mielona
    grzanki lub świeże pieczywo
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parówkowe leczo... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w piórka. Podgrzewamy na woku oliwę i wrzucamy cebulę. Używam do tego woka, ponieważ ma większą powierzchnię grzewczą i cały czas utrzymuje odpowiednią temp. Gdy cebula się zeszkli dorzucamy paprykę pokrojoną w cieknie paski. W międzyczasie na osobnej patelni podsmażamy parówki pokrojone w cienkie talarki. Smażymy je do momentu aż pojawi się na nich chrupiąca skorupka. Parówki wrzucamy do woka wraz z koncentratem, przyprawami i odrobiną wody. Redukujemy do konsystencji gulaszu i zajadamy z chrupiącą grzanką, bądź świeżym pieczywem.

Porady

Zamiast pieczywa leczo można podać także z kaszą lub ryżem. To leczo jeszcze lepsze jest z kukurydzą, której akurat zapomniałam dodać :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować