Tort Słodka torebka

0 (0 ocen)

  • 4 godz. 30 min

Chyba żadna kobieta nie pogardziłaby takim słodkim prezentem.

  • 4 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    10 jajek
    szczypta soli
    1 szkl. cukru
    2 łyżki wrzątku
    10 łyżeczek oleju
    10 łyżek mąki tortowej
    2 op. cukru waniliowego

    Krem:
    kostka margaryny
    400 g cukru pudru
    250 ml mleka
    1 op. budyniu waniliowego

    Masa cukrowa:
    1 kg cukru pudru
    100ml wody
    2 łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki glukozy
    granatowy oraz złoty barwnik spożywczy

    dodatkowo: alkohol do skropienia biszkoptów oraz dżem/konfitura.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort słodka torebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ze szczyptą soli ubijamy. Gdy białka zaczynają sztywnieć, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Później powoli wlewamy olej i wrzatek. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i delikatnie łączymy z jajecznym puchem za pomocą szpatułki. Masę rozdzielamy na dwie tortownice (wcześniej spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy margaryną) i pieczemy w 180 st. ok 30 min. Jeśli dwie tortownice nie mieszczą się piekarniku to składniki dzielimy na dwie części i przygotowujemy najpierw jeden, później dopiero drugi biszkopt.
  • 2. Gdy biszkopty się pieką, przygotowujemy krem. Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę z cukrem pudrem ucieramy do momentu aż zrobi się puszysty krem.. Do przestudzonego budyniu dodajemy po odrobinie kremu, cały czas ucierając. Gdy krem zrobi się jednolity, odstawiamy na chwilę do schłodzenia.
  • 3. Przestudzone biszkopty dzielimy na połowę. Pierwszą cześć biszkoptu skrapiamy alkoholem, smarujemy dżemem i nakładamy warstwę kremu. Nakładamy kolejną warstwę ciasta i robimy to samo. Tylko ostatniego biszkoptu nie smarujemy dżemem, skrapiamy go tylko.Odcinamy kawałek tortu, tak żeby uzyskać podstawę torebki a później cały tort smarujemy kremem. Odstawiamy do schłodzenia.
  • 4. Przygotowujemy masę cukrową: żelatynę i glukozę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mieszankę dodajemy po troszku do cukru pudru cały czas zagniatając. Gdy masa zrobi się plastyczna, odkładamy 1/4 masy na dodatki, a resztę rozwałkowujemy na dość duży okrąg, żeby przykrył nam całą torebkę. Obkładamy nim tort i za pomocą np linijki odciskamy niezbyt głębokie rowki, żeby wyszło nam pikowanie.
    Pozostałą masę wykorzystamy do detali. Do jednej części masy dodajemy odrobinę granatowego barwnika (wcześniej rozpuszczonego w kilku kroplach wody) i zagniatamy to ujednolicenia koloru. Formujemy ranty torebki i resztę dodatków. Z ostatniego kawałka rolujemy dwa długie paski (sznurki) i zawijamy je ze sobą, układamy odpowiednio na torcie i malujemy złotym barwnikiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować