Tort słodka torebka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ze szczyptą soli ubijamy. Gdy białka zaczynają sztywnieć, stopniowo dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając na wysokich obrotach. Później powoli wlewamy olej i wrzatek. Przerywamy ubijanie, wsypujemy mąkę i delikatnie łączymy z jajecznym puchem za pomocą szpatułki. Masę rozdzielamy na dwie tortownice (wcześniej spód wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy margaryną) i pieczemy w 180 st. ok 30 min. Jeśli dwie tortownice nie mieszczą się piekarniku to składniki dzielimy na dwie części i przygotowujemy najpierw jeden, później dopiero drugi biszkopt.
2.Gdy biszkopty się pieką, przygotowujemy krem. Gotujemy budyń na mleku i odstawiamy do wystygnięcia. Margarynę z cukrem pudrem ucieramy do momentu aż zrobi się puszysty krem.. Do przestudzonego budyniu dodajemy po odrobinie kremu, cały czas ucierając. Gdy krem zrobi się jednolity, odstawiamy na chwilę do schłodzenia.
3.Przestudzone biszkopty dzielimy na połowę. Pierwszą cześć biszkoptu skrapiamy alkoholem, smarujemy dżemem i nakładamy warstwę kremu. Nakładamy kolejną warstwę ciasta i robimy to samo. Tylko ostatniego biszkoptu nie smarujemy dżemem, skrapiamy go tylko.Odcinamy kawałek tortu, tak żeby uzyskać podstawę torebki a później cały tort smarujemy kremem. Odstawiamy do schłodzenia.
4.Przygotowujemy masę cukrową: żelatynę i glukozę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Po lekkim przestudzeniu mieszankę dodajemy po troszku do cukru pudru cały czas zagniatając. Gdy masa zrobi się plastyczna, odkładamy 1/4 masy na dodatki, a resztę rozwałkowujemy na dość duży okrąg, żeby przykrył nam całą torebkę. Obkładamy nim tort i za pomocą np linijki odciskamy niezbyt głębokie rowki, żeby wyszło nam pikowanie.
Pozostałą masę wykorzystamy do detali. Do jednej części masy dodajemy odrobinę granatowego barwnika (wcześniej rozpuszczonego w kilku kroplach wody) i zagniatamy to ujednolicenia koloru. Formujemy ranty torebki i resztę dodatków. Z ostatniego kawałka rolujemy dwa długie paski (sznurki) i zawijamy je ze sobą, układamy odpowiednio na torcie i malujemy złotym barwnikiem.
Komentarze