Mój synek Kacperek bardzo lubi te parówki. Zawsze pomaga mi w ich przygotowywaniu.
2 godz.
Składniki:
ok 10 długich parówek ( w zależności jakiej grubości ciasto rozwałkujemy)
250 ml śmietany 18%
20 g drożdży
Cukier i sól do smaku
2 szkl mąki
1 jajko
pół kostki masła lub margaryny
Papier do pieczenia lub Olej do wysmarowania blachy.
Parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mieszamy śmietanę z drożdżami ,przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę i masło, wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy. Kroimy w prostokąty i owijamy nimi parówki( ja kroję parówki na 2 lub 3 części). Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem i pieczemy w piekarniku około 25 minut w temp 180C.
Komentarze