Parówki w cieście drożdżowym

4.5 (197 ocen)

  • 2 godz.

Mój synek Kacperek bardzo lubi te parówki. Zawsze pomaga mi w ich przygotowywaniu.

  • 2 godz.

Składniki:

  • ok 10 długich parówek ( w zależności jakiej grubości ciasto rozwałkujemy)
    250 ml śmietany 18%
    20 g drożdży
    Cukier i sól do smaku
    2 szkl mąki
    1 jajko
    pół kostki masła lub margaryny
    Papier do pieczenia lub Olej do wysmarowania blachy.
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • najpierw zagniatamy ciasto 1. Mieszamy śmietanę z drożdżami ,przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę i masło, wyrabiamy. Wkładamy do lodówki na około godzinę. Ciasto rozwałkowujemy. Kroimy w prostokąty i owijamy nimi parówki( ja kroję parówki na 2 lub 3 części). Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Układamy na blasze wyłożonej papierem lub wysmarowanej olejem i pieczemy w piekarniku około 25 minut w temp 180C.
  • przygotowujemy parówki 2. Kroimy parówki
  • zawijamy parówki w ciasto 3. zawijamy parówki w ciasto
  • prawie zwinięte... 4. zawijamy...
  • teraz tylko do piekarnika... 5. Zawinięte parówki wkładamy do piekarnika
  • i gotowe. SMACZNEGO 6. Gotowe. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować