Tort Tomek i przyjaciele

4.5 (147 ocen)

Ten torcik zrobiłam dla mojego synka Mateuszka na 3 urodziny

Składniki:

  • Biszkopt:
    7 jaj
    Niepełna szklanka cukru
    Szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 łyżki kakao
    Masa:
    Litr śmietany tortowej
    4 opakowania śmietanfix
    ½ szkl cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki żelatyny
    Glazura czekoladowa:
    2 czekolady
    2/4 kostki margaryny
    4 łyżki wody
    Kilka kropel oleju
    Masa cukrowa na pokrycie tortu:
    ok. 80 dag cukru pudru
    50 g glukozy ( w proszku)
    4 łyżeczki żelatyny
    70 ml zimnej wody
    3 łyżeczki margaryny ,,Planta,,
    olejek migdałowy
    barwniki spożywcze w proszku
    Masa z której robiłam figurki na tort:
    1/4 litra wody
    12 dag margaryny
    1/4 kg mąki pszennej
    1 kg cukru pudru
    1 olejek np waniliowy
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort tomek i przyjaciele - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną cukru. Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier oraz cukier waniliowy wciąż ubijając. następnie dodawać po jednym żółtku i mieszać drewnianą łyżką. Następnie wsypać powoli mąke wymieszaną z proszkiem, kakao i delikatnie w miarę szybko wymieszać i wylać do tortownicy(28 cm). Piec w temp.180C przez ok 35 min.
    Ja kroję biszkopt na 3 części.
  • 2. Ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru jak śmietana zwiększy objętość dodajemy cukier puder wymieszany z waniliowym oraz Śmietan fixem.
    Ja na koniec dodaję żelatynę -którą wcześniej należy namoczyć w 1/5 szkl. zimnej wody i rozpuścić w mikrofali, wlać do ubitej śmietany i wymieszać.
    Wszystkie składniki glazury rozpuścić razem w garnku. Wystudzić.
  • 3. Na biszkopt wylewamy ¼ część śmietany, na śmietanę połowę glazury (wstawiamy do lodówki i czekamy jak zastygnie) następnie kolejną część śmietany, przykrywamy drugim biszkoptem, czynność powtarzamy jeszcze raz.
  • 4. masa cukrowa:
    Zalać żelatynę zimną wodą, odstawić na ok 5 minut. Następnie postawić żelatynę nad parą wodną i mieszać aż się ,,rozluźni, ,wsypać glukozę. Dodać Plantę i zdjąć miskę z ognia zanim tłuszcz całkowicie się roztopi. Należy uważać ,żeby papka się nie zagotowała. Jeśli sie zagotuje należy zacząć od nowa. Lekko ostudzić mieszankę, wlać olejek migdałowy.
    Połączyć papkę z cukrem pudrem, wyrabiać aż masa będzie plastyczna .
    Cukier puder należy dosypywać stopniowo. Jeśli masa jest zbyt klejąca dodaj cukru, jeśli będzie zbyt sucha dodaj Planty . Gotową masę cukrową można wałkować na blacie posypanym mąka ziemniaczaną . Można też posmarować blat i wałek cienką warstwą Planty.
  • 5. Masa na figurki: Wodę z tłuszczem zagotować, dodać mąkę. Mieszać łyżką, gotując, aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka i od łyżki. Masę zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Do zimnej dodać cukier puder i olejek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować