Parówki w cieście drożdżowym

4.5 (169 ocen)

  • 2 godz.

Wspaniałe domowe hot -dogi z serem żółtym ,parówką w cieście drożdżowym podane z keczupem smakują wyśmienicie.Moje dzieci przepadają za tymi hod-dogami .

  • 2 godz.

Składniki:

  • 35 dag mąki
    10 dag masła
    1/2 szkl. mleka
    1/2 łyżeczki soli
    płaska łyżeczka cukru
    1 jajko
    3 dag drożdży
    8 cienkich długich parówek wieprzowych
    25-30 dag sera żółtego w kawałku np.goudy
    dodatkowo:1 jajko do posmarowania i sezam do posypania hod-dogów
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Parówki w cieście drożdżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić,wystudzić.Mleko podgrzać.Z ciepłego mleka,cukru i drożdży zrobić rozczyn.Przykryć i pozostawić w cieple na chwileczkę do podrośniecia.Następnie dodać jajko,rozmieszać,dodać wystudzone masło,sól i przesianą mąkę.Wyrobić dokładnie ciasto.Przykryć i odstawić na 15-20 min. w ciepłe miejsce do podrośniecia.Na posypanej mąką stolnicy wałkować ciasto na grubość ok.4-5 mm i pokroić w kwadraty ok.7cm x 7cm.Parówki obrać z osłonek i przekroić na pół.Ser żółty pokroić w słupki na długość parówek.Na kazdym kwadraciku ciasta z brzegu kładziemy po 1 połówce parówki i po 1 słupku sera żółtego.Zawijamy ciastem parówkę i ser żółty formując hod-dogi. Układamy na przygotowanej blaszce w odstępach.Chwileczkę pozostawiamy do podrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy przez ok. 20-25 min. na złoty kolor. Podajemy na ciepło polane keczupem.

Porady

Takie hod-dogi wyśmienicie smakują podane z czerwonym czystym barszczykiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na ciepło

Podobne przepisy

To może cię zainteresować