PARÓWKI CIELĘCE W SOSIE KECZUPOWO MUSZTARDOWYM

5 (161 ocen)

  • 15 min

Sos jest lekko pikantny i wzbogaca smak parówek.

  • 15 min

Składniki:

  • - 12 parówek cielęcych ( na 4 porcje)
    - 1 łyżka masła
    - 1 płaska łyżka mąki
    - 2 łyżki keczupu
    - 1 łyżka musztardy
    - przyprawa uniwersalna, sól
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Musy Dania główne

Parówki cielęce w sosie keczupowo musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka dać masło i rozprowadzić w nim mąkę jak na białą zasmażkę. Chwilę smażyć uważając, żeby się nie zrumieniła. Dodać keczup, musztardę, przyprawa uniwersalna, rozprowadzić w zasmażce i mieszając rózgą dolewać wodę, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości. Przyprawić solą.
  • 2. Z parówek ściągnąć osłonkę, dać je do wrzącej wody i chwilę pogotować (nie za długo, żeby nie popękały).
    Wyjąć z wody, ułożyć na talerzu i polać gorącym sosem.
    Tak przygotowane parówki można podawać z ziemniakami, ryżem, kluseczkami i dowolną surówką.

Porady

Tak przygotowane parówki można podać z pieczywem jako przystawka, lub gorąca kolacja. Potrawa jest bardzo szybka w wykonaniu. Polecam dla osób zapracowanych, ale lubiących domowe, gorące posiłki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować