Parowce Al"a Tomek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Parowce maja szczególna historie ponieważ bardzo uwielbia je moja dziewczyna, gdy zawsze jest czas to prosi mnie żebym je zrobił.. ta potrawa jest doskonała na danie obiadowe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg mąki, 5dag drożdży, ok 3 szkl. mleka, szczypta soli, łyżeczka cukru, sos pieczeniowy ciemny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Parowce al"a tomek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1Rozczyn.. do nie wielkiej miski lub garnka wlać pół szkl. mleka dodać
    drożdże łyżeczke cukru i 2 łyżki mąki i odstawić do lekkiego wyrośnięcia.
    2do dużej miski wsypać reszte mąki i dodac sól i dokładnie wymieszać.
    3 gdy juz drożdże zaczną wyrastać to dodać je do miski z mąka i dodając mleka wyrabiac ciasto, ciasto powinno wyglądać jak ciasto na pączki.
    4 gdy jest juz ciasto wyrobione odstawic je do wyrośnięcia, gdy wyrośnie to na blat lub stolnice podsypujemy mąką i wyciagamy ciasto wałkujemy na grubosc ok 3,4 cm i wyciskamy szklanką krązki, lub formujemy recznie kólki
    nasze parowce odstawiamy na pół godz do wyrośnięcia w tym czasie zawsze szykuje garnek do parowania.... wiec bierzemy garnek 5 litrowy lub wiekszy wlewamy 1/6 wody, bierzemy czysta sciereczke lub gaze nakrywamy garnek i obwiązujemy wokoło sznureczkiem zeby dobrze sie trzymała, gdy kluski sa juz duze bierzemy i układamy na gaze w 2centymetrowych odstepach od siebie, przykrywamy miska zeby para za bardzo nie uciekała i i stawiamy na małym ogniu czas gotowania to ok 15 min jedna porcja i mozna zrobic sos z torebki jak kto lubi.. SMACZNEGO;)

Porady

pamiętajcie zeby w kuchni było ciepło wtedy ciasto ładnie rośnie,, trzeba też patrzeć zeby w garnku była woda, bo woda szybko moze wyparowac i sie spali garnek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować