Paprykowy keczup na każdą okazję

4.5 (188 ocen)

  • 5 godz. 40 min

Potrawa ta zwana jest też "Omacką czeską". Jest wyśmienitym dodatkiem do kanapek, sosem do makaronów czy ryżu, a także smaczny dodatek do zup. To wspaniałe małe "co nieco" na jesienne wieczory, a także domowa podstawa do wielu prostych i szybkich obiadów - dla tych zapracowanych.

  • 5 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na jedną porcję.
    • 1 kg papryki czerwonej
    • 1 papryczka chilii
    • 2 duże cebule
    • 1/2 łyżki soli
    Składniki na sos/zalewę:
    • 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
    • 4 łyżki cukru
    • 1/3 szklanki wody
    • 1/3 szklanki oleju
    • 1/4 szklanki octu
    • 2-3 liście laurowe
    • ziele angielskie
    • 1 łyżeczka sproszkowanej papryki chilii

Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Paprykowy keczup na każdą okazję - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Papryka gotowa do krojenia. 1. Wszystkie składniki dokładnie opłukać oraz oczyścić paprykę z niepotrzebnych środków".
  • Skrojona papryka. 2. Paprykę słodką i chilii pokroić w paseczki lub kostkę. Posolić. Cebulę pokroić do osobnego pojemnika w kostkę. Wszystko odstawić na 3-4 godziny. W tym czasie papryka oraz cebula "puszczą" sporą ilość soku.
  • Sos z papryka i cebulą. 3. Przygotowanie sosu. Wszystkie podane składniki wymieszać i zagotować. Liście laurowe pokruszyć. Kiedy składniki odpowiednio połączą się dodać paprykę i cebule. Jeśli chcemy omackę jako gęstą potrawę najlepiej odlać całą wodę którą "puścił" papryka i cebula.
  • Zakręcić, zapasteryzować i gotowe! 4. Wszystko razem dusić około 20 minut. gorące rozlać do słoików.
  • Pasteryzujemy. 5. Zapasteryzować. Można w piekarniku przy większej ilości słoików, lub standardowo na gazie. wyciągając ustawić do góry dnem na jakiś czas. Następnie schować w ciemne chłodniejsze miejsce. Nie musi stać w lodowce.

Porady

Paprykę można pokroić w paski bądź kostkę - ja jednak polecam pokroić w kostkę jest to bardziej czasochłonne jednak tak przygotowany keczup jest bardziej uniwersalny. Jeśli ktoś preferuje rzadszą konsystencję, wody z cebuli i papryki nie trzeba odlewać. Ja jednak ją odlewam i uzyskuję konsystencje gęstej potrawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować