Papryki faszerowane puree ziemniaczanym, boczkiem i karmelizowanymi brązowym cukrem pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karmelizowane pieczarki i borowiki:
Na łyżce oleju rzepakowego z chili podsmażam na patelni pokrojone w paseczki pieczarki i borowiki. Gdy się zeszklą i zmiękną posypuję brązowym cukrem. Duszę 5-6 min. pod przykryciem.
Boczek:
Plastry boczku kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce klarowanego masła wraz z cebulką pokrojoną w piórka.
Puree:
Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu.
Ugotowane zagniatam, dodaję mleko i pół łyżeczki masła. Mieszam do jednolitej gładkiej konsystencji.
Papryki:
Myję, przekrawam wzdłuż tam gdzie zielony ogonek robiąc tzw. domek z daszkiem:) wykrawam miąższ.
Same papryki podpiekam w piecu ok. 5-7 minut w rozgrzanym piekarniku do temp. 250C.
Po tym czasie faszeruję je kolejno wkładając: puree, pieczarki z borowikami, boczek z cebulką, puree, pieczarki, boczek z cebulką, i znów puree.. dopóty dopóki nie skończą się składniki. Na górze powinien być widoczny boczek i grzyby.
Komentarze