Papryki faszerowane puree ziemniaczanym, boczkiem i karmelizowanymi brązowym cukrem pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Na śniadanie, przystawkę lub kolację - polecam:)

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 5 ziemniaków
    2 duże czerwone papryki
    2 małe cebule
    5 pieczarek
    2 borowiki (mogą być suszone)
    5 plastrów boczku
    Łyżeczka chrzanu
    1/3 szklanki mleka
    Łyżka masła
    Łyżeczka klarowanego masła
    Olej rzepakowy z chili
    1,5 łyżki brązowego cukru
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Puree Przystawki

Papryki faszerowane puree ziemniaczanym, boczkiem i karmelizowanymi brązowym cukrem pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Karmelizowane pieczarki i borowiki:
    Na łyżce oleju rzepakowego z chili podsmażam na patelni pokrojone w paseczki pieczarki i borowiki. Gdy się zeszklą i zmiękną posypuję brązowym cukrem. Duszę 5-6 min. pod przykryciem.

    Boczek:
    Plastry boczku kroję w większą kostkę, podsmażam na łyżce klarowanego masła wraz z cebulką pokrojoną w piórka.

    Puree:
    Obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu.
    Ugotowane zagniatam, dodaję mleko i pół łyżeczki masła. Mieszam do jednolitej gładkiej konsystencji.

    Papryki:
    Myję, przekrawam wzdłuż tam gdzie zielony ogonek robiąc tzw. domek z daszkiem:) wykrawam miąższ.
    Same papryki podpiekam w piecu ok. 5-7 minut w rozgrzanym piekarniku do temp. 250C.

    Po tym czasie faszeruję je kolejno wkładając: puree, pieczarki z borowikami, boczek z cebulką, puree, pieczarki, boczek z cebulką, i znów puree.. dopóty dopóki nie skończą się składniki. Na górze powinien być widoczny boczek i grzyby.

    Piekę 15 minut w temp 190C.

    Smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borowiki Papryka Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować