Warzywna zupa z kurczakiem i soczewicą
Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka
5 łyżek ciecierzycy
1 cebula
2 marchewki
5 ziemniaków
Pół szklanki kukurydzy
Masło klarowane
Sól, pieprz
3 ziela angielskie
2 listki laurowe
Majeranek, vegeta
Słodka i ostra papryka
Żółty ser do posypania
Warzywna zupa z kurczakiem i soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
1.
Umytą pierś pokrój w kosteczkę, przesmaż na klarowanym maśle. Dodaj cebulę pokrojoną w piórka.
Do dużego garnka wlej około 2 l wody, dodaj włoszczyznę i pokrojone w kosteczkę ziemniaki, przypraw, dodaj ziele i liście laurowe.
Ciecierzycę namocz w szklance wody. Po godzinie gotuj w małym garnuszku do miękkości - około 50 minut na wolnym ogniu.
Do zupy dodaj mięso wraz z cebulą oraz ciecierzycę.
Posyp żółtym serem.
Smacznego:)
Komentarze