Cynamonowe rogaliki z konfiturą w kruszonce z sezamem i makiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Najlepsze ciepłe z gorącym kakao, czyli wymarzone śniadanie;)

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • 3 jajka
    4 szklanki mąki
    4 łyżki brązowego cukru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    4 dag drożdży
    3/4 szklanki mleka
    15 dag masła
    szczypta soli i cynamonu
    nadzienie:
    szklanka konfitury z jabłek
    szklanka konfitury z jagód i żurawiny
    2 łyżki kruszonki
    łyżka sezamu i maku
    1 jajko do posmarowania rogalików

Cynamonowe rogaliki z konfiturą w kruszonce z sezamem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto połączyć, wyrobić gładkie ciasto, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, przykryć folią. Gdy znacznie urośnie wyjąć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na około pół centymetra. Kroić na trójkąty. Nakładać łyżką farsz z jabłek i jagód z żurawiną, oprószyć cynamonem i brązowym cukrem. Formować kształtne rogaliki zaczynając od zwijania ciasta w szerszej części, posmarować jajkiem i posypać kruszonką z sezamem i makiem. Piec około pół godziny w temp. 180C.
    Smacznego:)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy