Panierowany ser z żurawiną

4.5 (145 ocen)

  • 15 min

Dość syta przystawka, którą nie należy łączyć z ciężkimi potrawami, a jedynie takimi, które podkreślą jego kremowy smak.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 serki camembert
    masło klarowane
    1 czerstwa bułka
    1 jajko
    konfitura żurawinowa
    szczypta soli i pieprzu
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki Ser

Panierowany ser z żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułkę zetrzyj na tarce (dzięki temu masz pewność, że panierka będzie świeża). Ser camembert obtocz w rozbełtanym jajku z odrobiną soli i pieprzu. Następnie pokryj go bułką tartą. Ser smaż na rozgrzanej patelni z klarowanym masłem. Chcąc otrzymać ciepły i rozpływający się w środku ser, z wierzchu obtoczony złotą panierką, smaż go na wolnym ogniu, pilnując by się nie przypalił. Kiedy pierwsza warstwa będzie odpowiednio przysmażona, przewróć camembert na drugą stronę. Gotowy przysmak delikatnie przełóż na talerz i serwuj z żurawinową konfiturą.

Porady

Doskonałym dodatkiem do tej przystawki będzie lekka sałatka oraz lampka wina. W porze letniej camembert można przygotować na grillu. W tym celu należy szczelnie zawinąć go w folię aluminową i trzymać na ruszcie, aż ser stanie się miękki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Camembert Sery Żurawina

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować