Panierowane suszone prawdziwki

4.5 (147 ocen)

Jedno z obowiązkowych dań wigilijnych.

Składniki:

  • 10 - 15 suszonych kapeluszy najlepiej prawdziwków lub podgrzybków
    mleko
    sól lub vegeta domowa
    pieprz ziołowy
    jajko
    bułka tarta
    olej rzepakowy do smażenia
    ząbek czosnku
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Panierowane suszone prawdziwki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby moczymy w wodzie. Ja zostawiłam na noc. Płuczemy. Gotujemy w świeżej wodzie.
  • 2. Ugotowane grzyby odcedzamy, następnie je studzimy.
  • 3. Grzyby przekładamy do miski i zalewamy mlekiem, tak by wszystkie kapelusze były nim pokryte. Zostawiamy na 2-3 godziny.
  • 4. Grzyby odcedzamy, przyprawiamy, następnie panierujemy w jajku i bułce.
  • 5. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy dodajemy nieobrany ząbek czosnku.
  • 6. Grzyby smażymy na rumiano. Podajemy na gorąco z zieleniną i kawiorem.

Porady

Grzyby można usmażyć wcześniej. Aby były ciepłe podczas wieczerzy wigilijnej, należy po usmażeniu przełożyć je do naczynia żaroodpornego i zostawić w piekarniku w temperaturze 60 stopni C.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować