Pancakesy z maślanką

4.5 (148 ocen)

  • 15 min

Idealne na podwieczorek, bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Doskonałe z dodatkiem owoców, bitej śmietany lub cukru pudru.

  • 15 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    1 szklanka maślanki
    1 jajo
    2 łyżki oleju
    2 łyżki cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

4.5 (148 ocen)

Zobacz również:

Desery Pancakes

Pancakesy z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie mokre składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy suche składniki (mąka powinna być przesiana) i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Z tej porcji wychodzi 10 - 11 placuszków. Można ją podwoić.

Porady

Często dla urozmaicenia podwajam porcję i do części ciasta dodaję cieniutko krojone jabłko. Smażąc placuszek, kładę w środek plaster jabłka - potem odwracam na drugą stronę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować