1.W rondelku rozpuszczamy mleko, cukier, miód i margarynę - zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i dodajemy roztrzepane jaja. Następnie wlewamy zawartość rondelka i zagniatamy ciasto, lekko podsypując je mąką. Dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy jednakowe placki. Natłuszczamy blachę (35 x 26) lub mniejszą i obsypujemy mąką. Pieczemy osobno każdy placek na złoty kolor ok. 13-15 min. w 180 stopniach C.
Powinny mieć jasny, złoty kolor - dzięki temu nie będą przesuszone i twarde.
2.Krem:
Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę i cały czas mieszając czekamy, aż stanie się gładka i spęcznieje. Całość studzimy. W osobnej misce ucieramy miękkie masło na puszystą masę i dodajemy do niego po jednej łyżce kremu z kaszy - cały czas miksując.
Ucieramy do białości, krem powinien być puszysty.
3.Polewa:
Wszystkie składniki zagotowujemy, chwilę mieszamy i lekko studzimy.
4.Teraz dzielimy krem na pół i przekładamy nim placki. Na koniec polewamy ciasto ciepłą, ale nie gorącą polewą. Czekamy, aż zastygnie i wstawiamy do lodówki.
Komentarze