Miodowiec

4.5 (164 ocen)

  • 60 min

Delikatny w smaku, idealny na każdą okazję.

  • 60 min

Składniki:

  • 3,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    2 jaja
    0,5 margaryny
    0,5 szklanki mleka
    3 łyżki miodu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody

    Krem:
    3 szklanki mleka
    7 łyżek kaszy manny
    3/4 kostki masła
    0,5 szklanki cukru
    cukier wanilinowy

    Polewa:
    2 łyżki kakao
    5 łyżek cukru
    2 łyżki śmietany
    1 łyżka masła
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Miodownik Desery

Miodowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku rozpuszczamy mleko, cukier, miód i margarynę - zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i studzimy.
    W tym czasie do miski wsypujemy pozostałe składniki i dodajemy roztrzepane jaja. Następnie wlewamy zawartość rondelka i zagniatamy ciasto, lekko podsypując je mąką. Dzielimy na trzy części i rozwałkowujemy jednakowe placki. Natłuszczamy blachę (35 x 26) lub mniejszą i obsypujemy mąką. Pieczemy osobno każdy placek na złoty kolor ok. 13-15 min. w 180 stopniach C.
    Powinny mieć jasny, złoty kolor - dzięki temu nie będą przesuszone i twarde.
  • 2. Krem:
    Mleko zagotowujemy z cukrem. Do gotującego się mleka dodajemy kaszę i cały czas mieszając czekamy, aż stanie się gładka i spęcznieje. Całość studzimy. W osobnej misce ucieramy miękkie masło na puszystą masę i dodajemy do niego po jednej łyżce kremu z kaszy - cały czas miksując.
    Ucieramy do białości, krem powinien być puszysty.
  • 3. Polewa:
    Wszystkie składniki zagotowujemy, chwilę mieszamy i lekko studzimy.
  • 4. Teraz dzielimy krem na pół i przekładamy nim placki. Na koniec polewamy ciasto ciepłą, ale nie gorącą polewą. Czekamy, aż zastygnie i wstawiamy do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować