Pampuchy z mięsnym sosem

4.37 (212 ocen)

Pyszne bułeczki na parze z dodatkiem pikantnego sosu zaspokoją każde, nawet wybredne podniebienie ;)

Składniki:

  • Pampuchy:
    4 dag drożdży
    1 łyżeczka cukru
    1/2 szkl ciepłego mleka
    2 jajka
    5 dag roztopionego masła
    50 dag mąki

    Sos:
    50 dag łopatki
    1 cebula
    ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    przyprawa do gulaszu
    papryka ostra
    papryka słodka
    sól, pieprz
    3 ziarenka ziela angielskiego
    2 liście laurowe
    łyżka mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.37 (212 ocen)

Pampuchy z mięsnym sosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • pampuchy 1. Drożdże kruszymy do większej miski, rozcieramy z cukrem. Następnie dodajemy ciepłe mleko, mieszamy i zostawiamy na kilka minut. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  • Pampuchy 2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 12 równych części i formujemy kulki. zostawiamy przykryte ściereczka jeszcze na ok 15 minut. Gotujemy na parze przez ok 10-13 minut. Podajemy z sosem.
  • 3. Sos: Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Oprószamy sporą ilością przyprawy do gulaszu i smażymy w rondlu na rumiano. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek i smażymy. Podlewamy 2 szkl wody, dodajemy resztę przypraw do smaku i dusimy do miękkości. Na koniec zagęszczamy sos mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować