• 2 godz.

Uwielbiam je ja i cała moja rodzina. Można podawać je na słono a także na słodko.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na 28 średnich pampuchów:
    1 kg mąki
    100 g drożdży
    2 szklanki mleka
    1 szklanka cukru
    100 g rozpuszczonej margaryny
    3 jajka
    cukier wanilinowy
    Sos:
    Puszka brzoskwiń
    maliny (użyłam mrożonych)
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Pampuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże mieszamy z jedną łyżką cukru i mąki,dolewamy 1 szklankę letniego mleka i wszystko dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Mąkę przesiewamy. Jajka ucieramy z resztą cukru i cukrem wanilinowym. Do mąki dodajemy wyrośnięty rozczyn,utarte jajka,resztę mleka (ciepłego) i wyrabiamy ciasto tak by odchodziło od ręki. Jeśli ciasto się klei,podsypujemy mąką. Pod koniec dodajemy rozpuszczoną margarynę i jeszcze raz dobrze wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę.
    Ciasto dzielimy na 28 małych kawałków i formujemy kulki które lekko spłaszczany i przekładamy na tacę i odstawiamy do wyrośnięcia. Specjalny garnek do gotowania na parze zalewamy wodą i zagotowujemy, układamy po 3,4 pampuchy i gotujemy 6,7 minut. Przygotowanie sosu:
    Brzoskwinie i maliny oddzielnie miksujemy za pomocą blendera i polewamy pampuchy. Podajemy jeszcze ciepłe. Smacznego

Porady

Jeśli chcemy by pampuchy szybciej wyrosły to przekładamy je na dużą blachę piekarnikową posypaną mąką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp 40 s C na ok. 5 min.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować