Pałki kurczaka smażone z cebulą i rozmarynem

4.5 (170 ocen)

  • 45 min

Danie, które zachwyca kolorami i niesamowitym smakiem. Mięso kurczaka, pomidory, cebula, oliwki, rozmaryn...a wszystko podkręcone przyprawami. Jest zdrowo, jest pysznie, jest prosto z patelni!

  • 45 min

Składniki:

  • - pałki kurczaka : 4 sztuki
    - makaron z semoliny z pszenicy twardej (durum) np. spiralny : 200 g
    -olej rzepakowy : 50 ml
    -pomidory ( małe lub koktajlowe) : 2 sztuki
    -cebula : 1 sztuka
    -cukier : 1 łyżeczka
    -sól: 1 łyżeczka
    -pieprz czarny mielony : 0,5 łyżeczki
    -ostra papryka : szczypta lub mniej
    -świeże gałązki rozmarynu : 2-3 sztuki
    -koncentrat pomidorowy : 1 łyżeczka
    -oliwki zielone nadziewane papryką : 10-15 sztuk
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Pałki kurczaka smażone z cebulą i rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente ( 7 minut). Cebulę obrać, pokroić w piórka. Pomidory umyć, pokroić w ćwiartki. Pałki kurczaka umyć, osuszyć, natrzeć solą, posypać pieprzem i papryką. Cebulę posypać cukrem, wymieszać.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pałki kurczaka, obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Zmniejszyć ogień, wrzucić cebulę, smażyć 10 minut. Na patelnię wrzucić pomidory, dodać koncentrat, połowę rozmarynu, dusić pod przykryciem 25 minut. Wyjąć pałki kurczaka, zlać jak najwięcej tłuszczu do miseczki.
  • moje danie z patelni 3. Na patelnię wrzucić ugotowany makaron, oliwki, wymieszać. Na wierzchu położyć pałki kurczaka, posypać resztą rozmarynu.

Porady

Makaron koniecznie ugotować al dente, nie może być przegotowany. Nie przelewać go zimną wodą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować