Pączki z nadzieniem orzechowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bardzo smaczny eksperyment

  • 2 godz.

Składniki:

  • na 10-12 sztuk:
    30 dkg mąki
    2 dkg świeżych drożdży
    1 łyżka cukru kryształu
    3 łyżki cukru pudru
    2/3 szklanki ciepłego mleka
    30 g masła
    2 żółtka
    2 łyżki spirytusu
    olej do smażenia

    nadzienie:
    100g orzechów włoskich
    1/3 szklanki mleka
    50 g cukru
    30 g masła

    do dekoracji:
    1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Pączki z nadzieniem orzechowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Rozczyn 1. Drożdże rozdrobnić, wymieszać z cukrem kryształem, zalać 1/3 szklanki mleka, wymieszać z 3 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, żółtka, resztę mleka, rozpuszczone masło, spirytus i rozczyn. Wyrobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
  • 2. Ciasto wyjąc i lekko rozwałkować. Szklanką wyciąć krążki i przykryć je ściereczką, żeby podrosły. Po około 20 minutach usmażyć pączki na głębokim tłuszczu.
  • 3. Mleko i cukier doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut, dodać orzechy i po 3 minutach masło. Kiedy składniki się połączą zdjąć z ognia i lekko przestudzić.
  • 4. Wystudzone pączki nadziewać masą orzechową. Wierzch udekorować rozpuszczoną czekoladą i kolorową posypką. Smacznego :)

Porady

W masie są kawałki orzechów, więc do nadziewania trzeba użyć szprycy z dużym otworem. Masę polecam do przekładnia biszkoptów, proporcja na ciasto tutaj: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/biszkopt-z-masa-orzechowa-3

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa orzechowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować