Owocowe pucharki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

W gorące popołudnie nie ma nic lepszego niż puchar zimnych, orzeźwiających owoców. Zaspokoi głód i pragnienie, poza tym jest smaczną i zdrową przekąską. Niewielka ilość bitej śmietany delikatnie osładza, ale nie "zamula".

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na 4 duże pucharki:

    Średnia kiść ciemnych winogron
    6 brzoskwiń
    1 jabłko
    1 pomarańcza
    ok. 25 średniej wielkości truskawek
    1 galaretka agrestowa
    małe opakowanie rodzynek sułtańskich (100g)
    3 płaskie łyżki cukru kryształu
    czekoladowa posypka

    1 opakowanie słodkiej śmietanki 30% (400g)
    4 łyżki (płaskie) cukru pudru
    kilka kropel soku z cytryny (ok. 8)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Owocowe pucharki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka owocowa 1. Owoce myjemy. Brzoskwinie, jabłko oraz pomarańczę obieramy z łupek i kroimy w mniejsze kawałki. Tak samo postępujemy z truskawkami i winogronami.
    Galaretkę również kroimy w kostkę i dodajemy do całości. Dodajemy 2 łyżki cukru kryształu. Mieszamy.
  • 2. Śmietanę ubijamy z sokiem z cytryny tak długo aż zgęstnieje. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Uważajmy przy ubijaniu, by nie zrobiło się masło. Dodajemy rodzynki.
  • 3. Do pucharków nakładamy sałatkę do 1/3 wysokości, ugniatamy. Przykrywamy ubitą śmietanką z rodzynkami do 2/3 wysokości. Wierzch wykładamy resztą sałatki. Posypujemy czekoladową posypką i odrobiną cukru. Przed podaniem najlepiej schłodzić w lodówce ok 30minut.

Porady

Galaretkę najlepiej rozrobić dzień wcześniej i wstawić do lodówki. Na drugi dzień nie musimy czekać na zastygnięcie tylko gotową od razu kroimy do sałatki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować