Deser z biszkoptem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ubić pianę z białek na sztywno, dodać cukier, a gdy się rozpuści dodawać kolejno żółtka i miksować do powstania jednolitej masy. Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszając łyżką. Wylać na wyłożoną pergaminem blachę (25x40cm). Piec w temp. 170*C przez około 25-30 min.
2.Po wyjęciu biszkopta z piekarnika, wyłożyć go na ściereczkę, posypaną kryształkami cukru (zapobiega to oderwaniu się lepkiej warstwy z biszkopta), zerwać papier i posmarować biszkopt dżemem. Ściśle zwinąć biszkopt w roladę i odstawić do wystygnięcia*. Jak rolada będzie już w miarę trwała, pokroić ją na kromki o grubości ok. 1cm (mi wyszło 16 kromek)
3.Rozpuścić galaretki w 0,7 litra wody i ostudzić. Jogurty zmiksować z cukrem pudrem, dodać do tego ostudzone, tężejące galaretki oraz owoce** i wymieszać.
4.Okrągłą, dużą miskę wyłożyć od środka folią spożywczą (albo aluminiową) a następnie 11-12 kromkami rolady. Na to wylewamy tężejącą masę jogurtową i kładziemy na nią resztę kromek rolady. Odstawiamy, żeby nasza owocowa bomba się związała. Następnie przykładamy do niej dno tortownicy, obracamy do góry nogami i zdejmujemy miskę z folią. Ciasto należy przechowywać w chłodnym miejscu.
Porady
* Taką roladę najlepiej zrobić dzień wcześniej. Roladę warto zawinąć w ściereczkę albo folię, dzięki temu będzie bardziej zwarta.
** Żeby masa jogurtowa szybciej stężała dodaję zazwyczaj mrożonych owoców.
Komentarze