To chyba najzdrowsza wersja pizzy jaką robiłam i jadłam. I jaka pyszna :) Stwierdziliśmy z Mężem, że od teraz będziemy jeść pizzę tylko na tym spodzie :) A szpinak polubiłam właśnie dzięki tej pizzy:)
Składniki:
50 g otrębów owsianych
50 g otrębów pszennych
100 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
3/4 szklanki mleka
łyżka cukru
około 250 g szpinaku (użyłam mrożonego)
łyżka śmietany
łyżeczka pieprzu
szczypta soli
pół łyżeczki czosnku
2 łyżki ketchupu pikantnego
sos tabasco(opcjonalnie)
Otrębowa pizza ze szpinakiem i serem owczym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże zasypujemy cukrem i wlewamy o nich ciepłe mleko.
Mieszamy i dostawiamy na 10 minut.
Otręby mieszamy z mąką i wlewamy do nich mleko z drożdżami.
Mieszamy aż powstanie kula ciasta.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości.
2.Szpinak rozmrażamy na patelni podgrzewając na najmniejszym ogniu.
Gdy się rozmrozi dodajemy łyżkę śmietany oraz sól, pieprz i czosnek.
3.Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i z pomocą silikonowej łopatki rozsmarowujemy tworząc okrągły spód do pizzy.
Pędzelkiem rozsmarowujemy ketchup i skrapiamy sosem tabasco.
Na wierzch wykładamy przyprawiony szpinak i posypujemy go serem.
Możemy jeszcze lekko popieprzyć.
4.Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
Świetnie smakuje polane sosem czosnkowym.
Komentarze