PIZZA z BOBEM, BOCZKIEM i OWCZYM SEREM PECORINO

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Bób, boczek i ser pecorino to klasyczne włoskie połączenie smaków. Spóbujcie go na PIZZY (mało znana w Polsce wersja bez sosu pomidorowego- tzw. PIZZA BIANCA).

  • 2 godz.

Składniki:

  • NA CIASTO (na 3 pizze o średnicy 32 cm):
    0,5 kg mąki
    25 g świeżych drożdży
    ok. 300 ml ciepłej wody
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki cukru
    4 łyżki oliwy z oliwek
     
    DODATKOWO (na 1 pizzę z bobem i boczkiem)
    ½ (ok. 60 g) mozzarelli
    ½ małej cukinii ze skórką
    ok.130 g młodego ugotowanego bobu
    50 g cieniutko pokrojonego boczku (nie wędzonego lub lekko wędzonego)
    sól
    3 łyżki oliwy z oliwek

    dodatkowo:
    garstka cieniutko pokrojonego twardego sera owczego lub parmezanu
    świeżo mielony pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pizza Ciasto na pizze Ser

Pizza z bobem, boczkiem i owczym serem pecorino - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto na pizze 1. Wykonaj ciasto.Drożdże wymieszaj z cukrem i 100 ml ciepłej wody, a następnie odstaw na 10 min. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W dużej misce wymieszaj mąkę z solą, a następnie dodaj rozczyn i resztę wody (dolewaj ją stopniowo wyrabiając ciasto, w ten sposób będziesz kontrolować konsystencje ciasta).
    Wyrabiaj ciasto przez ok. 10- 15 min.(tak długo, aż zacznie odklejać się od ręki).Ciasto nie może być zbyt twarde, powinno być puszyste, gładkie i elastyczne. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na min. 40 min.Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części i uformuj kulki, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na ok. 20 min (na powierzchni posypanej mąką lub posmarowanej oliwą).
  • spod do pizzy 2. Po wyrośnięciu z każdej kulki rozwałkuj placek o średnicy ok. 32 cm ( podsypuj odrobiną mąki), a następnie przełóż na blaszkę wysmarowaną oliwą. Jeżeli bedzie Ci łatwiej wysmaruj blaszkę oliwą i rozprowadź ciasto rękami bezpośrednio na blaszce.Poczekaj aż troszkę podrośnie, a następnie nakładaj składniki.
  • przygotowane skladniki 3. Nagrzej piekarnik do maksymalnej temperatury 200-250°C. Nakładaj składniki na ciasto. Najpierw mozzarellę pokrojoną w drobną kosteczkę, polej odrobiną oliwę, rozłóż bób i cukinię pokrojaną w bardzo cieniutkie słupki. Polej warzywa oliwą z oliwek i dopraw solą. Poukładaj boczek.
  • PIZZA z BOBEM, BOCZKIEM i OWCZYM SEREM PECORINO
4. Włóż blachę z przygotowaną pizzą najpierw na dolną część piekarnika, na ok.10-15 minut, aż boki pizzy i spód się zarumienią, na sam koniec przełóż blaszke na najwyższy poziom piekarnika (mołżesz włączyć funkcję grilla), żeby boczek się podpiekł.
    Wyciągnij z piekarnika, poukładaj cieniutkie plasterki sera, posyp pieprzem i podawaj.

    BUON APPETITO!!!

Porady

Aby cieniutko pokroić twardy ser jak n. parmezan użyj obieraczki do warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto na pizzę Bób Boczek Ser owczy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować