Babeczki z ciecierzycy (bez mąki)

4.48 (194 ocen)

Wilgotne, smaczne babeczki,które swą słodycz zawdzieczają suszonym morelom i zurawinie.Polecam,jako sprytny sposob,by niejadkom przemycic, dzieki nim troche cennych składników mineralnych.

Składniki:

  • Składniki na 9 babeczek:
    200 g ugotowanej ciecierzycy,
    2 łyzki masła orzechowego,
    2 jaja,
    7-8 suszonych moreli,
    garsc zurawiny,
    1 łyzeczka sody,
    6 łyżek śmietany/maślanki,
    1 cukier waniliowy.

    Lukier:
    sok z 1/2 cytryny,
    3-4 łyzki cukru pudru

    Dodatkowo:
    płatki migdałow
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Babeczki z ciecierzycy (bez mąki) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zblendowana ciecierzyca 1. Ugotowaną ciecierzycę blendujemy.
  • ciasto na babeczki 2. Do ciecierzycy dodajemy masło orzechowe,jaja,sodę,śmietanę/maślankę,cukier waniliowy i mieszamy.Ciasto bedzie raczej płynnej konsystencji.
    Morele kroimy na małe kawałki i wrzucamy z zurawiną do ciasta.
  • przed pieczeniem 3. Ciasto przelewamy do papilotek i wkładamy do nagrzanego piekarnika,pieczemy ok 20-25 minut w 180 stopniach.
  • 4. Sok z cytryny miksujemy z cukrem pudrem-otrzymujemy lukier.
    Po upieczeniu i ostudzeniu babeczki polewamy lukrem i posypujemy płatkami migdałow.

Porady

Jesli ktos jest na diecie lukrowanie mozna pominąc.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciecierzyca Morele Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować