Ogórki po góralsku

4.49 (171 ocen)

  • 26 godz.

Wspaniałe jako dodatek do obiadów jak i "zagrycha" do alkoholu :)

  • 26 godz.

Składniki:

  • 4 kg średnich ogórków
    4 łyżki soli
    4 ząbki wyciśniętego czosnku
    1 paczkę ostrej papryki w proszku
    1 paczkę słodkiej papryki w proszku
    3 szklanki octu 10%
    1 kg cukru
    15 dużych łyżek oleju
Wystaw ocenę:

4.49 (171 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Przetwory z ogórków

Ogórki po góralsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki umyć, opłukać i zalać wodą na 1 godzinę, potem wodę odlać, a ogórki pokroić w ósemki lub ćwiartki, zasypać 4 łyżkami soli, wymieszać i pozostawić na 12 godzin.
    Następnie odlewamy wodę, a do ogórków dodajemy: czosnek, paprykę ostrą, paprykę słodką (Papryką posypujemy ogórki).

  • 2. Zalewa: Ocet, cukier i olej zagotować – gorącą zalewą zalewamy ogórki posypane papryką i wymieszane z czosnkiem i pozostawiamy na 12 godzin. Potem ogórki układamy w słoiku mocno upychając, zalewamy zalewą, w której wcześniej były. Gotujemy ok.7 minut od zagotowania wody w garnku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować