Ogórki małosolne i kiszone

4.5 (149 ocen)

  • 15 min

Każdego roku robię ogórki małosolne, a one później dojrzewają i mam na zimę ładne kiszone ogóreczki.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 kg niewielkich, podłużnych ogórków gruntowych
    1 łyżeczka gorczycy
    2 ząbki czosnku
    po 5-10 liści wiśni lub czarnej porzeczki
    liść chrzanu lub mały kawałek korzenia chrzanu
    spory pęczek baldachimów (kwiatów) kopru
    3 litry wody
    3 lekko czubate łyżki drobnoziarnistej soli

    ok. 5-litrowy słój
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki małosolne i kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • OGÓRKI MAŁOSOLNE 1. Ogórki wystarczy umyć, poukładać w miarę ciasno w słoju (w glinianym naczyniu lub dużej butelce po wodzie 5litrowej), zasypać gorczycą, włożyć obrane ząbki czosnku, kawałek chrzanu, liście wiśni i mocno przycisnąć zwiniętym koprem i chrzanowymi liśćmi.
    Tak przygotowany duży słój zalewamy solanką przygotowaną z soli rozpuszczonej w gorącej wodzie, którą należy przestudzić, aby była letnia.
    Taki słoik odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie mamy gotowe ogórki małosolne, które stopniowo będą się dokiszały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kiszenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować