Odwrócone ciasto z rabarbarem i jabłkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Rabarbar - a dokładniej rzewień, gdyż właśnie tak poprawnie nazywa się ta roślina- jest warzywem o azjatyckim rodowodzie. W kuchni ceniony jest za swój kwaskowaty smak. Idealnie prezentuje się zarówno solo, jaki w duecie z innymi owocami- jabłkami czy truskawkami.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:


    •Składniki:
    •200 g miękkiego masła
    •3 duże łodygi rabarbaru
    •1 -2 jabłka grójeckie
    •2 szklanki cukru
    •1/2 szklanki wody
    •2 duże jajka
    •200 g kwaśnej śmietany
    •skórka z 1 cytryny
    •łyżeczka ekstraktu waniliowego
    •2 szklanki mąki pszennej
    •3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    •szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odwrócone ciasto z rabarbarem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odwrócone ciasto z rabarbarem i jabłkami - PRZYGOTOWANIE:

    Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Szklane naczynie do tarty smarujemy dobrze masłem, układamy na nim po porcjowane na 3-4 cm kawałki łodyżki rabarbaru oraz pokrojone w pół talarki jabłka (ze skórką). 1/2 szklanki wody p[odgrzewamy w garnuszku razem z 1 1/4 szklanką cukru - całość gotujemy aż będzie miała bursztynowy kolor- nie mieszamy, możemy jedynie poruszać patelnią. Gotowy karmel przelewamy na rabarbar. Masło i 3/4 szklanki cukru ucieramy na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Powoli dosypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy śmietanę, skórkę cytrynową i wanilię. Ciasto wylewamy równomiernie na rabarbar i jabłka. Pieczemy ok. 50 minut. Studzimy ok. 15 minut i przekładamy na talerz, odwracając ciasto owocami do góry. Zdobimy cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować