odwrócone ciasto z rabarbarem

0 (0 ocen)

wreszcie doczekałam się rabarbaru, bo już dawno miałam na oku to ciasto. a jest dokładnie takie jak lubię, wilgotne i miękkie po prostu pyszne!!! Przepis na tortownicę 22cm

Składniki:

  • ciasto:
    110g masła + 50 do wyłożenia dna
    2 duże jajka
    1 szklanka drobnego cukru
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    starta skórka z jednej cytryny
    2 łyżki soku z cytryny
    1 szklanka kwaśnej śmietany 18%

    Dodatkowo:
    500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki
    3/4 szklanki cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Odwrócone ciasto z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ucieramy masło z cukrem na lekką i puszystą masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny. Następnie wbijamy po jednym jajku miksując. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia dodajemy na zmianę ze śmietaną, miksując tylko do połączenia się składników.
  • 2. Rabarbar wymieszać z cukrem, odstawić na 2 minuty, po czym ponownie wymieszać.
  • 3. Formę wyłożyć papierem do pieczenia.50g masła pokroić na kawałki i rozłożyć na dnie tortownicy.
  • 4. Następnie wyłożyć rabarbar z cukrem, a potem wyłożyć ciasto. Piec w temp 180ºC przez około 60 minut, lub do tzw. suchego patyczka.
  • 5. Po upieczeniu ciasto wyjąć, przestudzić w formie. Następnie nożem oddzielić brzegi ciasta od tortownicy. Szybkim ruchem odwrócić ciasto spodem do góry i umieścić na paterze; żeby rabarbar na górze.

Porady

Rabarbaru nie potrzeba obierać. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować