Ciasto Niespodzianka

5 (187 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Ciasto typowo kombinowane. Rozkroisz i nie wiesz jak będzie wyglądało w środku. Pomysł z dziurami pochodzi od siostry Anastazji.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt jasny (na blachę 23x38 cm)
    6 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    4 łyżki mąki
    1 łyżka kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    krem:
    3 szkl. mleka
    7 łyżek cukru
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    3 żółtka
    40 dag masła

    masa serkowa:
    60 dag serka homogenizowanego waniliowego
    2 galaretki pomarańczowe

    dodatkowo:
    2 galaretki agrestowe
    50 dag zielonych winogron
    1 puszka brzoskwiń
    30 dag ptasiego mlecza waniliowego
Wystaw ocenę:

5 (187 ocen)

Ciasto niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny:białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
  • 2. Biszkopt ciemny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 minut.
  • 3. Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozrobić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
  • 4. Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szkl. wody. Serki homogenizowane dokładnie wymieszać, dodać wystudzoną galaretkę.
  • 5. W biszkopcie ciemnym literatką wycinamy kółka. Brzoskwinie kroimy w kostkę.
  • 6. Przełożenie: na biszkopt jasny nałożyć połowę kremu, następnie położyć biszkopt z dziurami, w otwory włożyć pokrojone brzoskwinie, zalać masą serkową. Na masę wyłożyć powycinane kółka, w wolne miejsca ułożyć ptasie mleczko, przykryć drugą częścią kremu. Ułożyć umyte winogrona i zalać galaretką agrestową rozpuszczoną w 2 szkl. wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować