Ciasto niespodzianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt jasny:białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 minut.
2.Biszkopt ciemny: białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta, dodać kakao. Mieszać powoli do momentu połączenia się składników. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia (tylko spód). Wlać ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 minut.
3.Krem: 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrami. W pozostałym mleku rozrobić mąkę i żółtka. Wlać na gotujące mleko. Zagotować, ciągle mieszając. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, porcjami dodawać budyń.
4.Galaretki pomarańczowe rozpuścić w 2 szkl. wody. Serki homogenizowane dokładnie wymieszać, dodać wystudzoną galaretkę.
5.W biszkopcie ciemnym literatką wycinamy kółka. Brzoskwinie kroimy w kostkę.
6.Przełożenie: na biszkopt jasny nałożyć połowę kremu, następnie położyć biszkopt z dziurami, w otwory włożyć pokrojone brzoskwinie, zalać masą serkową. Na masę wyłożyć powycinane kółka, w wolne miejsca ułożyć ptasie mleczko, przykryć drugą częścią kremu. Ułożyć umyte winogrona i zalać galaretką agrestową rozpuszczoną w 2 szkl. wody.
Komentarze