Niesamowita pieczeń z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bułki zalać odrobiną letniej wody, aby namiękły, po czym je odcisnąć. Cebule i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Odciśnięte bułki, cebulę,czosnek, jajko i musztardę, sól, pieprz, dodać do mięsa mielonego, całość wyrobić.
2.Cukinię umyć, zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Dodać koperek z kwaśną śmietaną, doprawić do smaku i wymieszać.
3.Masę mięsną wyłożyć na stolnicę i ponownie wyrobić. Rozłożyć na niej folię spożywczą lub papier do pieczenia i rozwałkować na gruby płat. Na mięso wyłożyć nadzienie i ostrożnie je zwinąć, formując roladę. Przełożyć do brytfanny. Podlać niewielką ilością wody i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170 st. C. Piec ok 40 min. W czasie pieczenia podlewać roladę powstającym sosem. Przed podaniem pokroić na plastry.
Komentarze