Niebo w gębie

4.64 (236 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Fantastyczne w smaku.Dla mnie najlepsze ciasto jakie jadłam do tej pory

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto półkruche:
    30 dag mąki
    20 dag margaryny
    2 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżki kwaśnej śmietany
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1 kg kwaskowych jabłek
    3/4 szklanki cukru (oryginalnie była 1 szklanka cukru )
    1 galaretka ( u mnie cytrynowa )

    Masa orzechowa:
    20 dag orzechów włoskich lub laskowych (obranych )
    1 szkl. śmietanki 30%
    2 jajka
    3/4 szklanki cukru ( wg przepisu była 1 szklanka cukru )
    300 g miękkiego masła

    Masa czekoladowa:
    1 1/2 tabliczki mlecznej czekolady
    100 g słodkiej śmietanki 30%

Wystaw ocenę:

4.64 (236 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z orzechami Desery

Niebo w gębie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko.
    Dodać margarynę, posiekać nożem.
    Wsypać cukier, dodać żółtka i śmietanę.
    Zagnieść ciasto, wstawić na pół godziny do lodówki.
    Po schłodzeniu ciasta podzielić je na pół i upiec oddzielnie dwa placki w temp.180°C ok. 15-20 minut każdy. Pozostawić do ostudzenia.
  • 2. Masa jabłkowa:
    Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wrzucić na patelnię, wsypać cukier i prażyć mieszając co jakiś czas przez około 10 minut, żeby zmiękły.
    Wsypać galaretkę w proszku,dobrze wymieszać, żeby galaretka się rozpuściła. Zostawić, żeby masa ostygła.
    Formę 24x35 cm ( lub o podobnych wymiarach ) wyłożyć papierem do pieczenia, delikatnie przełożyć jeden placek do foremki i kłaść na niego masę jabłkową.Wyrównać.
  • 3. Masa orzechowa:
    Orzechy zmielić.
    Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
    Słodką śmietankę 30-kę wlać do garnka, podgrzać. Do gotującej śmietanki wlać masę jajeczną, zamieszać, następnie wrzucić orzechy. Gotować przez 3 minuty, potem zostawić do ostudzenia.
    Masło utrzeć, dodawać po łyżce zimnej masy orzechowej ciągle mieszając. Gotową masę rozłożyć na masę jabłkową, wyrównać. Przykryć drugim plackiem.
  • 4. Polewa:
    Podgrzać śmietankę. Kiedy zacznie lekko wrzeć-odstawić z ognia, wrzucić kostki czekolady i wymieszać do rozpuszczenia.Jeszcze ciepłą masę rozprowadzić na cieście.
    Wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 24 godziny.

Porady

Żeby ułatwić sobie rozłożenie ciasta w blaszce, można przykryć wierzch folią spożywczą i na niej wałkować powierzchnię małym wałeczkiem, wtedy ciasto nie będzie się przyklejało do wałeczka, a ładnie się rozprowadzi. Przed podaniem wyjąć ciasto z lodówki pół godziny wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować