Niebiański puszek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier, żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem. Wykładamy na blaszkę o wym. 24x38 cm. Pieczemy ok. 20 min. w 180 stopniach.
2.Masa jabłkowa:
jabłka obieramy, ścieramy na tarce, skrapiamy sokiem. Zagotowujemy z cukrem, do gotującej masy dodajemy galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Przestygniętą masę nakładamy na biszkopt.
3.Masa budyniowo- kajmakowa:
W 1/3 szkl. mleka rozrabiamy budyń. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy budyń. Studzimy. Masło miksujemy, dodajemy wystudzony budyń oraz kajmak. Masę wykładamy na zastygnięte jabłka. Wierzch posypujemy wiórkami.
Porady
Ciasto należy dobrze schłodzić, aby dobrze się kroiło
Komentarze