Nalewka cytrynowa

4.98 (147 ocen)

Przepis ten dostałam od cioci, która robi najlepsze nalewki na świecie!

Składniki:

  • 10 cytryn
    1 l. siprytusu
    2-3 szkl. wody (w zależności od instensywności jaką chcemy uzyskać)
    2 szkl. cukru
Wystaw ocenę:

4.98 (147 ocen)

Zobacz również:

Alkohole Nalewki Cytrynówka

Nalewka cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cytryny szorujemy, przekrawamy na pół, nakłuwamy widelcem i zalewamy alkoholem na 24 h pod przykryciem.
  • 2. Następnego dnia cytryny wyciągamy i wyciskamy z nich sok na wyciskarce.
  • 3. Cukier zagotowujemy z wodą, do całkowitego rozpuszczenia cukru. Odstawiamy do wystygnięcia.
  • 4. Wodę z cukrem, sok wyciśnięty z cytryn dodajemy do spirytusu.
  • 5. Przelewamy do butelek.
  • 6. Nalewka jest gotowa po 24 h

Porady

Jeśli nie lubisz miąższu cytryn w nalewce, przefiltruj nalewkę przez filtr do kawy/herbaty.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cytryna Nalewka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować