Naleśnikowe róże

5 (151 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Przygotowywane zimą wprowadzają do naszego domu odrobinę lata.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 1 szklanka mąki,
    - 1 szklanka mleka,
    - 1/3 szklank1 soku malinowego ( Sok z sokowirówki)
    - 1 jajko
    - Cukier do smaku (1 łyżka ),
    - 2 łyżki oleju,
    - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - Odrobinę barwnika spożywczego czerwonego

    - Olej do smażenia

    Ser:
    - Około 15 dag sera,
    - cukier kryształ do smaku,
    - 1 żółtko
Wystaw ocenę:

5 (151 ocen)

Zobacz również:

Desery Ser

Naleśnikowe róże - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składanie róży 1. Ciasto: Mleko wlewamy do miski, dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość mieszamy mikserem dokładnie. Im dłużej mieszamy tym ciasto będzie pulchniejsze. Jeśli ciasto nie ma intensywnego koloru dokładamy barwnik.
    Na rozgrzaną patelnię wlewamy porcję ciasta i smażymy , aż wierzch się zetnie , a dół zrumieni. Następnie przewracamy na drugą stronę. Przekładamy na talerz i smażymy następne porcje.

    Z gotowych naleśników wycinamy od szklanki lub literatki koła.

    Na 2 róże potrzebujemy 5 kół.
    Naleśnikowe koła układamy w rzędzie nakładając je na siebie. Całość smarujemy serem i zwijamy w rulon. Gotowy rulon przekrawany na połowę i formujemy różyczki.
  • Naleśnikowe róże 2. Ser: Wszystkie składniki razem miksujemy. Jeśli masa jest zbyt gęsta - dodać odrobinę śmietany lub mleka.

Porady

Różyczki można podać jako deser lub na obiad

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Maliny Sery

Notka redakcyjna

PP_06-2013

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować