Tak przygotowane kakaowe naleśniki z nadzieniem przypominają nieco ciasteczka oreo, powinny więc przypaść do gustu dzieciom, zarówno małym, jak i tym całkiem dużym. Składniki na ok. 30 naleśników.
Naleśnikowe markizy z ricottą i pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. W misce wymieszajcie ricottę z pigwą.
2. Przygotujcie ciasto naleśnikowe. W tym celu rozbełtajcie w misce jajka, dodajcie 3 łyżki pszennej mąki i połączcie mąkę z jajkami. Dolejcie trochę mleka, zamieszajcie (nie przejmujcie się grudkami, znikną) i dodajcie 2 łyżki kakao oraz 3 łyżki mąki żytniej. Następnie, dodajcie połowę lub nieco więcej zalewy po pigwie ze słoika (jeśli nie macie zalewy, użyjcie miodu) i tyle mleka, by uzyskać ciasto naleśnikowe o odpowiedniej konsystencji. Zalewa zrównoważy gorzki smak kakao, ale naleśniki nie będą szczególnie słodkie.
3. Na patelni smażcie naleśniki partiami.
4. Przed podaniem, dwa małe naleśniki przełóżcie porcją nadzienia, tworząc coś w rodzaju ciasteczek, przypominających czekoladowe markizy. Naleśniki posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze