Naleśnikowe markizy z ricottą i pigwą

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tak przygotowane kakaowe naleśniki z nadzieniem przypominają nieco ciasteczka oreo, powinny więc przypaść do gustu dzieciom, zarówno małym, jak i tym całkiem dużym. Składniki na ok. 30 naleśników.

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jajka: 2 sztuki
    - mąka pszenna: 3 łyżki
    - mąka żytnia: 3 łyżki
    - kakao wysokiej jakości: 2 łyżki
    - cukier puder: 1 szczypta
    - pigwa w zalewie: 230 gramów
    - ricotta Galbani: 500 gramów
    - mleko: 50 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Naleśnikowe markizy z ricottą i pigwą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nalesnikowe markizy 1. 1. W misce wymieszajcie ricottę z pigwą.

    2. Przygotujcie ciasto naleśnikowe. W tym celu rozbełtajcie w misce jajka, dodajcie 3 łyżki pszennej mąki i połączcie mąkę z jajkami. Dolejcie trochę mleka, zamieszajcie (nie przejmujcie się grudkami, znikną) i dodajcie 2 łyżki kakao oraz 3 łyżki mąki żytniej. Następnie, dodajcie połowę lub nieco więcej zalewy po pigwie ze słoika (jeśli nie macie zalewy, użyjcie miodu) i tyle mleka, by uzyskać ciasto naleśnikowe o odpowiedniej konsystencji. Zalewa zrównoważy gorzki smak kakao, ale naleśniki nie będą szczególnie słodkie.

    3. Na patelni smażcie naleśniki partiami.

    4. Przed podaniem, dwa małe naleśniki przełóżcie porcją nadzienia, tworząc coś w rodzaju ciasteczek, przypominających czekoladowe markizy. Naleśniki posypcie cukrem pudrem. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować