Naleśniki z parówkami i szpinakiem

4.5 (173 ocen)

  • 30 min

Jestem studentką, a przepis ten wykorzystuje główne pożywienie studentów - PARÓWKI. Jest łatwy, pożywny i bardzo smaczny.

  • 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 l mleka
    • 4 jajka
    • 60 dag mąki
    • 16 łyżek oleju
    • sól do smaku
    Farsz:
    • 70 dag parówek
    • szpinak mrożony (1 opakowanie)
    • śmietana 18%
    • czosnek 1-2 ząbki
    • cebula
    • jajko
    Sos:
    • 10 dag żółtego sera
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • pęczek natki lub szczypiorku
    • ½ szklanki mleka (3,2% lub 2%)
    • ½ szklanki bulionu
Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z parówkami i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO
    Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy ze sobą. Gdy ciasto będzie mieć jednolitą konsystencję smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.
  • 2. FARSZ
    Rozmrażamy szpinak, podsmażamy i dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Smażymy razem około 5 minut. Następnie dodajemy jajko i smażymy aż jajko się zetnie. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy.
  • 3. NADZIEWANIE
    Naleśniki smarujemy szpinakowym farszem, dodajemy surowe parówki (przecięte na połówki) i zwijamy jak krokiety.
  • 4. SOS
    Cebulę kroimy w kostkę a następnie podsmażamy na patelni. Dodajemy mąkę i zasmażamy mieszając. Dodać mleko i rosół. Cały czas mieszając gotować około 5 minut. Dodać 2/3 startego sera i wymieszać.
  • 5. PIECZENIE
    Gotowe naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, następnie zalewamy sosem, posypujemy resztą startego sera i zapiekamy ok.20 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Parówki Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować