Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim"

4.5 (157 ocen)

Nie macie pomysłu na obiad? Proponuję wytrawne naleśniki. Nie macie pomysłu na efektowne podanie? Nadziejcie je na wykałaczkę :)

Składniki:

  • Składniki na naleśniki:
    szklanka mąki
    1 jajko
    szklanka mleka
    szczypta soli
    łyżka oleju

    Składniki na farsz z mięsem:
    30 dag mięsa mielonego wołowego (najlepiej samemu zmielić albo poprosić o to sprzedawcę)
    1 duża kulka mozzarelli
    30 dag szpinaku (najlepiej świeżego albo mrożonego w liściach)
    oliwa do smażenia
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz

    Składniki na farsz z sera i ziemniaków:
    1 kg ugotowanych ziemniaków
    500 g twarogu chudego (2 kostki)
    2 cebule
    ząbek czosnku
    sól i pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie naleśników Mąkę przesiać, dodać jajko, mleko i sól oraz olej. Zmiksować. Można dodać odrobinę gazowanej wody. Ciasto nie może być za gęste. Naleśniki smażyć na małej ilości oleju z obu stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.
  • 2. Wykonanie farszu z mięsa: Mięso podsmażamy z cebulą i czosnkiem drobno posiekanym. Gdy mięso się już przesmaży dodajemy szpinak a następnie ser mozzarella. doprawiamy sola i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Pierwszy farsz gotowy.
  • naleśniki 3. Wykonanie farszu z ziemniaków: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
  • naleśniki 4. Finał: Na każdy płat naleśnika dajemy farsz. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.
    Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym. U mnie sos pieczarkowy. Pieczarki podsmażyłam z cebulą, następnie dusiłam je w odrobinie wody przez 30 minut a następnie zabieliłam śmietanką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Mozzarella Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować