Naleśniki z kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do misy przesiać mąkę, dodać jajka, otartą skórkę z pomarańczy, sól i tymianek. Całość wymieszać mikserem.
2.Miksując dodawać na przemian mleko i stopione masło.
3.Ciasto powinno być gładkie i gęste. Odstawić je do lodówki na około 30 minut.
4.W tym czasie pokroić filet z kurczaka na paseczki i wymieszać z olejem i przyprawą do kurczaka. Odstawić do lodówki.
5.Cebulę pokroić w piórka, pieczarki w półplasterki (można skropić je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały).
6.Mięso usmażyć na rozgrzanej patelni. Osobno (można to zrobić w woku), usmażyć na oleju pieczarki i cebulę.
7.Gdy pieczarki i cebula zrobią się miękkie, dodać do nich śmietanę, sok z pomarańczy i tymianek, dobrze wymieszać i dodać mięso z kurczaka. Doprawić solą i pieprzem. Gotować na wolnym ogniu ok. 10-15 minut aż sos zgęstnieje.
8.W międzyczasie usmażyć naleśniki na teflonowej patelni (przed smażeniem pierwszego naleśnika na patelni rozprowadzić papierowym ręcznikiem jedynie kropelkę oleju, można to powtórzyć po usmażeniu 3-4 naleśników) )
9.Naleśniki przełożyć nadzieniem. Podawać ciepłe.
10.* Naleśniki można posypać niewielką ilością drobno startego żółtego sera i listkami tymianku.
11.* Naleśniki smażyłam na małej patelni (o średnicy 17cm), wyszło ich wówczas 13 szt.
Komentarze