Naleśniki pod pierzynką

5 (195 ocen)

Uwielbiam zapiekane naleśniki z serem i bakaliami. A jeszcze bardziej lubię takie pod pierzynką.

Składniki:

  • Ciasto
    mąka - 560 g
    jajka - 2 szt
    sól szczypta
    mleko - 375 ml
    woda - 375 ml
    tłuszcz do smażenia
    Masa serowa:
    ser tłusty - 620 g
    cukier - 4 łyżki
    cukier waniliowy - 1 opak
    rodzynki sułtanki - 1 garść
    śmietana kwaśna - 1 łyżka
    Zalewa :
    jajka - 3 szt
    cukier - 4 łyżki
    kwaśna śmietana - 4 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (195 ocen)

Zobacz również:

Naleśniki

Naleśniki pod pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Naleśniki pod pierzynką 1. Ciasto naleśnikowe
    Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka i pozostałe produkty, zmiksuj ciasto. Smaż na rozgrzanym tłuszczu cienkie naleśniki z obu stron na rumiano.
  • Naleśniki pod pierzynką 2. Masa serowa: Ser przecisnąć przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać.
  • Naleśniki pod pierzynką 3. Smarować naleśniki masą, zwijać w rulony. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, układać naleśniki w spiralę.
  • Naleśniki pod pierzynką 4. Zalewa: Wybić jajka do miski, dodać cukier, dobrze ubić. Następnie dodać śmietanę, wymieszać.
  • Naleśniki pod pierzynką 5. Zalewą zalać naleśniki, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez ok.30 minut.
    Podawać gorące. Smacznego !

Porady

Z tej porcji ciasta wyszło mi 16 naleśników.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować