Do tak przyrządzonych naleśników świetnie pasuje koktajl ze świeżych pomidorów, zmiksowanych z oliwą, bazylią, szczyptą soli, pieprzu i sosu tabasco. Po prostu pycha!
Naleśniki gryczane z farszem warzywnym i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakłażana i cukinie umyć, następnie ułożyć dość luźno w naczyniu
żaroodpornym. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Do warzyw
dodać zmiażdżony czosnek. Warzywa polać 20 ml oliwy z oliwek,
posypać połową tymianku i piec ok. 25 min w temp. 200°C.
2.Z upieczonych warzyw zdjąć skórkę. Wybrać cały miąższ i poddusić na 20 ml oliwy. Doprawić solą, pieprzem i winem. Dodać posiekany tymianek i natkę.
3.Przygotowujemy ciasto naleśnikowe: do wysokiego naczynia wlać mleko i wodę. Dodać dwa jajka i całość zmiksować mikserem.
4.Doprawić solą i gałką muszkatołową. Powoli wsypywać mąkę pszenną, a potem gryczaną. Ciasto powinno mieć dość rzadką konsystencję.
5.Do ciasta dodać oliwę (dzięki niej naleśniki będą bardziej chrupiące). Mąka gryczana szybko pęcznieje, więc ciasta nie należy zbyt długo miksować.
6.Patelnię rozgrzać i natłuścić. Wlać porcję ciasta i równomiernie rozprowadzić cienką warstwę. Po usmażeniu naleśniki przełożyć na talerz.
7.Grzyby oczyścić (nie powinno się ich myć, gdyż szybko wchłaniają wodę) i pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
8.Cebulę i czosnek zeszklić na maśle, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać grzyby i całość mocno podsmażyć.
9.Wlać wino, odparować i wlać śmietankę. Całość zagotować, po czym dusić ok. 5 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
10.Naleśniki rozłożyć. Na 3/4 powierzchni placka rozłożyć farsz warzywny, na wierzch wyłożyć porcję grzybów. Naleśnik delikatnie zrolować.
11.Gotowy naleśnik pokroić „w skok” na kawałki i ułożyć na talerzu. Następnie polać grzybami w śmietanie i udekorować tymiankiem i natką pietruszki.
Komentarze